Spring til indhold

Digital risikoadfærd

Mobning, chikane, krænkelser, deling af billeder uden samtykke via sociale medier er udtryk for digital risikoadfærd. Det er alle former for hacking, svindel med billetter og handel via digitale medier også. .

Selvbetjening

Digital risikoadfærd er mange ting - de har det til fælles, at adfærden er forbundet til digitale medier. Handlingen kan være kriminel - men ikke nødvendigvis. Handlingen kan også 'blot' være krænkende eller nedværdigende som f.eks. ved mobning. 

 

Det forebyggende fokus i forhold til digital risikoadfærd handler slet og ret om, at børn og unge skal lære at begå sig sikkert og moralsk på de sociale medier.

 

Når du klikker på videoen, bliver du ført over på YouTubes platform (vær opmærksom på cookies).

Hvad børn og unge skriver til hinanden via digitale medier

 

Børn og unge skal vide, hvornår de skal være varsomme, og hvordan de bedst muligt kan passe på sig selv, herunder ved forespørgsler fra ukendte, og hvis de modtager tvivlsomme links.

 

Det moralske aspekt handler om, hvordan man bør opføre sig på den digitale arena - hvad man skriver, hvordan man holder den gode tone, og om selve ens adfærd. Det er lettere at være meget grov via sociale medier, fordi man ikke kan se hinanden - det er lettere at være grov på distancen.  

 

Oplæg ved SSP Odense - god adfærd på sociale medier. Til forældre, elever og fagprofessionelle

 

Digital Dannelse er et fælles ansvar. Hvad kan forældre gøre? Klik her

 

 

Meget digital risikoadfærd opstår pga. tilgængelighed og uvidenhed. Det er så let at åbne de billeder og videoer, vennerne sender - og sende videre - så hvordan kan det være ulovligt? Men det er det i mange tilfælde.

 

Det er en kriminel handling at dele andres billeder/videoer, hvis de ikke har givet samtykke - og det gælder selvfølgelig også billeder/videoer af seksuel karakter. 

 

Vi samarbejder med en række organisationer, der alle har børns og unges velbefindende - også på de sociale medier - som speciale. Vi har samlet nogle links her nedenfor.

 

Center for Digital Pædagogik

 

Digitalt Liv - Børns Vilkår

 

Red Barnet tilbyder gratis og fortrolig rådgivning om ubehagelige oplevelser på nettet og digitale krænkelser

 

Medierådet - se her for inspiration til at tage snakken på skolen/uddannelsen

SSP Odense
  • Egeparken 2A
  • 5240 Odense NØ
  • Telefon: 65 51 50 99
Vi arbejder for at gøre børn og unge robuste over for risikoadfærd, der kan føre til kriminalitet